Vit jul..

Ja, Anders slaskar ju så då braskar väl julen? I morgon är det första december!
Barnens kalender är upphängd och det är förväntan i luften.



Lite snö hade varit mysigt nu, det är fasligt mörkt..



Ikväll har vi tryckt i oss chokladtryfflar i någon förhoppning att det kan räknas som julgodis och att man får börja med det redan nu...Nä, det blir nog skärpning på den fronten.. Men gud så gott!!!

Myskväll

Vi sitter i vardagsrummet, julpyntat med röda sammetsgardiner och vita julstjärnor och tittar på "Sommarpratarna" Mysigt så!



Angående katterna så har Stefan fått medicin utskriven av läkaren som trodde att det kan fungera ändå..
Vi ger det två veckor så får vi se. Vi håller tummar och tassar..

Bakslag

Neeej! Stefan nyser och snorar och reagerar tokallergiskt på kattungarna!! Det gick ju bra med Simba så vi trodde att det var lugnt... Det är illa. Och barnen gråter. Stefan till läkarn i morgon. Fan.


Kattungar!

Nu är de här! efter en lång bilresa som de mest sov sig igenom har de nu kommit fram till sitt nya hem hos oss i Oslo. De har så olika personligheter, den gråa kissen är väldigt framåt, pang på allting, spinner och leker. Den bruna kissen är väldigt försiktig och tillbakadragen och vågar sig fram efter en stund när brorsan säkrat upp.
I natt fick de sova i köket med dörren öppen till Julias rum. De anser att det är tryggast att sova på köksbordet in mot väggen för där sov de i natt. Så nu har jag bäddat åt dem med lite handdukar där.  De är galna i mjukost tipsade uppfödaren om och de blir som små tigrar! Den grå kattungen försökte till och med klättra upp på mitt ben- aj vad ont det gjorde!



Lite försiktig kattkille- Diesel



Pang-på rödbetan-kattkille - Toulouse


Vilken helg!

Fram och tillbaka till Stockholm över helgen, det blir mycket bil..
Underbara skärgården i lördags var magisk! Och vi har blivit med lantställe i skärgården, vilken ynnest!

Nära den här fina sandstranden:



Riktig "Saltkråkan"-feeling!!



Vi åkte tillbaka med båten mot Vaxholm vid 15.30, då var det nästan mörkt ute..



Nu är det dags för sängen. I köket huserar två små busiga kattpojkar. De får bo där i natt, de är ju inte hemma här ännu. Mer om dem i morgon!

Åsna

Nu är Maja frisk. Det vet vi eftersom hon inte hostat på morgonen och är muckig och dryg så att det räcker och blir över. Hon påminner mycket om Lotta på Bråkmakargatan. Hon kommer att gå långt.
I morse deklarerade hon att hon (fortfarande) är prinsessa, pappa är kung (kyng, varifrån kommer den lilla tyska brryytningen?) och mamma är.... åsna! Men va f...n???? Det är tacken för alla nätter jag gått upp??
Nåja, i em åker vi hem till Täby och schemat är fullspäckat. Hela lördagen går åt till att inspektera lilla sommarstället i skärgården. Längtar!! Sedan äter vi middag hos Gabriella och Ronnie som ju så lägligt bor i Vaxholm.Längtar efter det också! På söndag innan vi hämtar katterna ska vi hinna med Täby C, Stefan ska klippa sig och jag har väl alltid saker att göra där. Inga problem! Bland annat vill jag ha ett sådant ljus från Kew Gaden, älskar deras krukor så ljusen , som var bäst i test, borde ju vara bra?


Startskottet

Nu har startskottet gått för julfirandet här i vårt hem i Oslo! I kväll bakades nämligen första laddningen saffransbullar. En lite förnorskad variant, som en norsk "bolle", dvs slät vetedeg med russin. Och med saffran såklart! och pärlsocker. Sa jag att de blev himmelskt goda?? De ska nu ner i frysen för att ätas på söndag. I morgon drar vi hem till Täby över helgen. När vi kommer hit till Oslo på söndag har vi kattungarna med oss. Spännande!


Hemma

Maja har varit hemma hela veckan med en rackarns envis hosta. Lite trixigt att hinna skriva på uppsatsen och göra research medans man samtidigt förväntas titta på "Dora utforskaren"...




Utvecklingsamtal

I går kväll var jag med Julia och träffade hennes kontaktlärare.



Vi väntar i trapphuset..

Julias lärare är förundrade över hur bra hon lärt sig norskan på så kort tid. Hon ligger högt i nästan allt och presterar till och med en bra bit över snittet i uppsatsskrivning i norska! Mitt lilla språksnille som samlar på språk...

Kaffe

Något jag kommer att sakna med Oslo är kaffet. Det här finns inte hemma på samma vis, inte samma kultur. Här kan man få en super-dupergod latte nästan var som helst. När jag beställer de hemma är de ofta för starka, för beska ellernågot annat. Här är de nästan alltid perfekta.
Jag är inte ensam om att tycka att Oslo kan sitt kaffe. Nyligen var det en lång recension på Oslos kaffeutbud i inget mindre än New York Times! Så här skrev de om kedjan Kaffebrenneriet, mitt favoritställe med sann Starbucks-feeling! Mitt Kaffebrenneri ligger på Frognerveien, ett stenkast bort. Mums!

"The fact is, you don’t need to try that hard to get a good coffee in Oslo. You could go to any of the more than 20 locations of Kaffebrenneriet and get a drink made with more skill and better ingredients than almost anything you’ll find in Paris, or Rome, or a number of places you think of as having a vibrant coffee culture. While many cities are resting on their creaking reputations, Oslo is forging a new standard."




Fotbollsmorsa

Ikväll har det varit föräldramöte för Erics fotbollslag. Lite komiskt är det, vi träffar samma lilla grupp människor hela tiden, det är som om vi bodde i en småstad i bland. De som ingår i fotbollslaget är ju samma som i Erics klass. Ingen i laget kommer "utifrån". Träffade en kvinna för ett tag sedan som inte lämnat Frogner och Majorstuen, Oslos västkant, på TVÅ ÅR! Hon förstod inte varför hon skulle göra det, alla butiker och alla människor hon ville ha och göra med fanns ju på västkanten. Jorå....

Nåväl, efter föräldramötet var det en liten fest för killarna. Och man kan lita på norrmän för då serveras det, utan undantag, pölse i lompe och chokladkaka i långpanna. Amen.



Okej, glömde skolebröden, de med kokos. Ruggigt goda och onyttiga. Åt inga. Stolt.



På väg ut för att lira boll...

San Diego

Vaknade i morse av ett mms från Pelle och Carita. Jag ringde och grattade Pelle som fyllde år igår och för att höra hur de har det på sin rundresa i Californien/Arizona/Nevada (?). De var då på väg till ljuvliga San Diego. Och det måste väl ha passat perfekt när man fyller år att då få bo på ett av världens finaste hotel! Vilken timing! Jag hoppas att de hade en mysig dag/kväll i San Diego. Vi har bara varit på The Del´s restaurang och på den fina stranden. Inte bott på hotellet. (Stefan hade ju lägenhet på ubåtsbasen, 50 cm från Stilla havet) San Diego är absolut ett ställe jag vill tillbaka till.

Då vill jag också bo på Hotel del Coronado, "The Del"....



När Stefan jobbade där kallade Eric San Diego för "Sand Lego".  Gulligt...

Bebisar

Om en vecka kommer de hit!



Undrar hur det ska gå med julgranen i år..

I give you...

Prinsessa!
Maja talade om för oss igår att hon inte längre heter Maja utan Prinsessa. Hon måste ha lång klänning, krona och måste även få paket.



Här har storasyster fått audiens....observera de vackra juvelerna (godishalsband)




I morse myste hon med Eric i soffan, identiteten oförändrad.
Brukar den sk. prinsessperioden börja så här tidigt?? Har ingen erfarenhet. Julia vägrade klänningar, gick mest i snickarbrallor och t-shirt och gillade dinosaurier och ormar....

Fiffelifix

Maja knåpar och jobbar på julklappar till släkten.



Tålamod som ingen annan.

Jag ska våga mig till posten och försöka hämta ut ett paket med kurslitteratur. Jag har nu på två dagar fått hämtningsmeddelande via sms på 8 (!) olika paket från Capris, norska sidan av Adlibris. Deras dator verkar ha fått spel och åttadubblat min order.

Uppträdande

Majas barnehage avslutade sitt stora vikingaprojekt med uppträdande för föräldrar. Alla barn hade vikingakläder som en av fröknarna hade sytt. Lilla damen var inte glad när det skulle börja, hon bara stod rätt upp och ner och såg ledsen ut. Lilla hjärtat!



Det blev bättre mot slutet och bäst av allt var att få ett diplom av dansfröken. Det sitter nu uppklistrat över hennes säng.


Varm

Jag är alldeles varm i hjärtat av det helt oväntade tillfället som ramlade ner i mitt knä.
Att få hyra ett litet sommarparadis i skärgården på års (10-års) basis. Perfekt läge, litet men funktionellt, Waxholmsfärjan går dit året om. Tillgång till brygga, bastu och båtplats, bara ett stenkast bort.
Lycka.


Trevligt besök

Jag har haft jättetrevligt besök från Täby i några dagar. Pernilla kom med flyget i måndags och har nyss åkt ut till Gardemoen nu efter ett par jättemysiga och intensiva dagar.



Vi tog tunnelbanan ända upp till Frognerseteren där vi först gick en jobbig promenad i backarna ovanför Holmen kollen för att sedan få njuta framför brasan på restaurangen.

Sedan åkte vi tillbaka ner till stan där dimman låg tät. Vi gick till Operahuset där man knappt såg handen framför sig..




I går kväll passade vi på att gå ut efter middagen och gick till Teatercaféet och drack gott Petit Chablisvin. Mmmm!  Massor av tjejsnack..




Hejdå

Så har Olivia och Wille åkt hem för den här gången. Så många "hejdå" vi har i vår tillvaro. Det känns jobbigt ibland. Maja tycker hemskt illa om när någon ska gå iväg utan henne och har skapat sig riktiga procedurer runt sina farväl. Kram och puss på kinden och sedan måste alla komma ihåg att vinka genom fönstret när man kommit ut på gatan. Himla bestyr om man bara skulle över gatan och köpa en liter mjölk...



Ses snart igen!

Fars dag

Nu har vi firat farsdag här med en hejdundrande frukost. Så passande att barnen är just hos sina pappor denna helg! Jag hoppas att Julia och Eric firar sin pappa ordentligt idag och Olivia, Wille och Maja är ju här med sin pappa! Stefan fick nybakade rågsiktsbullar (med lite vört i, kunde inte hålla mig..) och världens godaste chokladcheescake med hallon på. Kaffet fick han avnjuta ur en helt ny fin mugg som barnen köpt. Han pryddes också med ett halsband som Maja gjort(med hjälp av Olivia).



Nu har far tagit sina tre barn för en pappa-barn utflykt. De skulle upp till Holmenkollens hopptorn. Jag ska städa undan här efter frukosten och sätta mig och läsa lite i lugn och ro. Lugnet varar ju inte så länge...

Dröm

Jag är ganska dålig på att drömma, mina drömmar kapas till att istället vara uppnåbara planer, det är typiskt mig och ganska tråkigt faktiskt. Men det finns en dröm och eftersom jag är så in i bengen konkret av mig så är även min dröm det. Om vi fick/vann massa massa pengar så skulle min kära man köpa en fläskigt stor båt, ingen tvekan men jag har en enorm svaghet för London, men inte var som helst utan jag vet vilka gator i Chelsea (but of course) inte för långt från Sloane Square och på "the river side" av King´s road. Häääär! Tänk att ha ett sådant klassiskt Chelseahus här!  Det ska ha tre våningar samt källare där köket med sin stora AGA-spis är. Minst fyra sovrum, helst vindskupor. En liten trädgård måste det också finnas. Jag vet hur vardagsrummet ser ut i detta hus, hur trappans ledstång känns när man håller i den. Sjukt va!?

Picture No.11

Det här är till salu för ynka 35 miljoner kr. Japp...dream on!

Resdag

Jag packar åt Julia och Eric som flyger hem till sin pappa Patrik över helgen. De längtar, Eric har räknat ner i tre veckor nu.



Så om några timmar tar vi flytoget ut till Gardemoen. Ett par timmar senare kommer Stefans barn hit så andelen barn är ändå konstant över helgen. Synd att de inte fick träffa varandra den här gången men snart är det jul och då är alla här.

Kul

Efter att ha fått en halv A4 i feedback angående min frågeställning på C-uppsatsen behöver man inte vara psykolog för att förstå att jag hela denna förmiddag har duckat för problemen och stuckit huvudet i sanden. Jag har istället högprioriterat att lära mig det här förbannade photshop som jag nu för andra gången införskaffat. Efter som jag verkligen inte vill plugga så gick det ganska bra. Jag förstår den ungefärliga grundstrukturen, jag inser hur mycket det finns att göra här, lite farligt för en med redan tight schema. Men vad kul!!! Det finns ju hur många roliga verktyg som helst.

Här en bild på min Julia och bästa Ester från i somras efter ett dopp i poolen hemma hos oss i Täby.



Nu måste jag väl ta tag i mitt liv och skriva om den där förbannade frågeställningen. Att det ska vara så petigt.
(Det var ett förbannat tjat om förbannat idag..)

Värme

Det är kallt ute och kallt inne. Vår fina våning är kall... Jag har druckit kaffe och the´ under förmiddagen, skruvat upp elementen och tänt ljus. Det var bara att ge upp och baka bullar istället. Nu är det varmt! (Och guuud så gott det är med nygräddade bullar!) Eric håller med, han är den enda som är hemma förutom jag.


Strejk på Uranienborgs skole idag

En lite annorlunda dag idag: Behövde inte göra någon matpakke eftersom de stora barnen inte ska gå till skolan idag. Det är nämligen utlyst strejk på Uranienborg skole idag där barnen går. Utdanningsetaten föreslår att skolan ska göras om från den 1-10 skola den är i dag till en ren barneskola. Det ska in 240 elever till samt byggas ett dagis. Gymnastiksalen och fritids ska dessutom försvinna.


Flera hundra föräldrar och barn på skolgården i morse. Därtill TV och tidningar på plats.
Jag sympatiserar med de som protesterar till fullo. Det är en toppenskola och jag tror inte att dessa förändringar på något vis kan vara av godo. Vi flyttar ju hem till sommaren så vi drabbas ju inte men Erics klass kommer ju att påverkas i allra högsta grad.



Lärarna jobbar ju som "vanligt" idag. De kan ju inte delta i strejken. Såg dock Erics tre lärare hålla koll på vad som skedde på skolgården ändå..


Tjejsnack

Å, en mysig långfika med Catherine har jag haft idag. Vi parkerade oss på Baker Hansen på Bogstadveien ett bra tag, sedan en skön promenad hemåt via Frognerparken. Oslo bjuder på underbart krispigt höstväder idag och jag har ett par dagar ledigt från mina studier. Bara att njuta!


Peppe´s pizza

Ikväll tog vi trikken ner till Aker Brygge och åt middag på Peppe´s pizza, Norges motsvarighet till Pizza Hut.. Supergoda pizzor och lugnt så här en måndag kväll. Vi fick ett bord nära ett lekområde för barn så Maja kunde springa ifrån och leka när det blev tråkigt att sitta still Eric var snäll och hängde med henne. Roligast var det att leka i flygplanet...






                                             Mums!!

Men till slut var det nog, Maja sprang runt högröd i ansiktet och det blev bara en massa bus.
Så det blev trikken hem, dags för läxor, även om det kändes som helg så är det ju en helt vanlig måndag.


Nytt doftljus

Nu har jag pluggat slut mitt Voluspadoftljus. Har gärna ett sådant tänt och en kopp Pukkathé när jag läser. Det är liksom lättare att sitta kvar och läsa då..
Men nu är det inte mycket kvar och min största tuffaste kurs börjar i morgon så jag ska preppa mig med ett nytt ljus, problemet är vilket. Det är viktiga beslut, de brinner typ 100 timmar så det är ju bra om man gillar doften. Dyra är de också, ca 400 kr.




                    Ett Diptyque-ljus?




                Eller ett nytt Voluspa-ljus? Förstå vilka problem jag har! :-)

Hektiskt

Tre olika inlämningar har jag haft idag, dvs DEADLINE var ikväll, man kunde ha gjort det tidigare..
En uppsats, en litteraturinlämning och en uppsatsplan för stora C-uppsatsen. Nu så, klart och färdigt!

Som en liten paus i eftermiddags bakade jag cookies med mina tjejer. Julia till mer hjälp än Maja, behöver kanske inte tilläggas.

Maja var nöjd med resultatet.



Tänk, man kan till och med ha dem på huvudet!



Nu ligger de två mindre barnen. Eric har varit hos sin kompis Rasmus nästan hela helgen, skönt att få hem honom. Maja hade fullt i sin säng, det var många som skulle få plats ikväll.. till och med den coola ballongen hon fick igår- en ballong i en ballong!


Kvarskatt

Har just betalat in Stefans kvarskatt på 14 000. Fjortontusen.
Alltså, förstå vad jag hade kunnat köpa för dem!




                     Alexa, oversized från Mulberry... och...




De här sjukt snygga gummistövlarna från Burberry. Men, inte skulle pengarna vara slut för det, det hade dessutom räckt till riktigt schyssta farsdagspresenter. (Jag är inte girig ju)

Men men, Skatteverket, ta pengarna bara...


Klart!

Tentan avklarad. Så skööönt.. Får inte resultatet förrän om ett par veckor men jag vet att jag har tillräckligt många poäng för att ha klarat mig. Bye bye lingvistiken, kommer inte att sakna dig.
Firades här hemma med jordärtskockssoppa och pannkakor.
Sedan har Maja och jag sjungit lite från hennes fina SingSang kort. Ett bra norskt påfund som nu givits ut med svenska barnvisor. Majas käraste ägodel.



Hittade Eric i soffan läsandes något som heter Tommy och tigern och det måste vara Kalle och Hobbe på svenska?


Dålig dålig människa

Istället för att sitta och läsa så ögonen blöder (tentan är I MORGON) så gav jag, som norrmännen säger, blaffen i alltihop och bakade kakor istället.. Moget beslut.
Men fina och goda kakor. Räknas inte va?


Maja har en pojkvän

De är så söta, Maja och Filip på hennes barnehage! De hänger i hop i ler och långhalm. Igår var hela avdelningen på utflykt i Frognerparken och efter det skickade en av fröknarna den här bilden till mig. Gullenuttesnutt!!



Han ser lite överumplad ut men Maja ser desto mer bestämd ut, inget snack om vem som styr där!

Macarons

Stefan kom hem från skolan lite tidigare idag. Med sig hade han 20 jättevackra rosor i alla möjliga färger och varsin macaron åt oss här hemma. Och inte varifrån som helst utan från fantastiska Sebastien Bruno som ligger vid "vårt" ICA längre ner på Frognerveien. Där bakas och skapas det de mest otroliga kreationerna och deras dagsfärska macarons får oss att drömskt längta till Paris....



Jag ska ju snart till vårt lilla hus utanför Paris... längtar!! På bageriet där gör de helt outstanding kanelmacarons...

Men, åh! Vill ha!

Hur cool är inte den här då??

Den här Digital Art postern är MIN!


RSS 2.0