Att inte orka laga middag

Idag bara orkade vi inte laga middag. Vi tog spårvagnen ner till Aker brygge och åt en medioker middag på Friday´s. Serveringspersonalen var förvirrad, maten nästan kall, Stefan skickade tillbaka sin. Men desserten som Maja och jag delade på , den var det inga fel på!



Och dagens lyckligaste tjej hade två ballonger med sig hem på spårvagnen.


Såpbubblor

Tänk så kul man ha med såpbubblor! Just nu är det det absolut roligaste Maja vet, att stå på balkongen och blåsa bubblor. Ibland tappar hon ner flaskan (öppen), som tur är har ingen varit under just då!








Att handla med Maja

Nu har vi bara Maja kvar här hemma. Hon klättrar lite på väggarna och inte ens törnrosafilmen är intressant.
Så hon fick följa med och handla mat. På vår ICA affär kan små barn ge ett kodord på brödavdelningen och då får de en nybakt vetebulle, en norsk "bolle" helt enkelt. Det hade inte Maja glömt...



Efter inköp av mat gick vi till blomsterhandeln. Maja är vansinningt intresserad av blommor och idag fick hon som det stadsbarn hon är, plocka blommor som man gör i stan- man köper ett par buketter och blandar.

Hon valde krysantemum och gerbera, jättefina! Och det var en tung och stor påse att bära hem
och vi fick inte hjälpa till.





Väl hemma igen (äntligen, trött och grinig Maja nu..) så måste man ju smaka på sitt efterlängtade lördagsgodis!


Till flygplatsen

Hastigt och lustigt kom Julia och Eric på att de ville åka till sin pappa i helgen. Det är ju långhelg och på tisdag är det ju dessutom Patriks födelsedag. Det blev bråttom att boka flyg och packa  men iväg kom de!

På väg till flygtåget i regnet..


Laddar..

I morgon har jag en fem timmar lång tentamen i ekonomistyrning. Just nu snurrar allt i mitt huvud och jag gör kalkyer av allt.
Jag skriver på den norska försvarshögskolan och har bakat svenska kanelbullar åt den snälla personalen där som ska vakta mig. Jag vill så gärna klara den, då är det bara nerförsbacke resten av våren. Det vill säga, bara en helfartskurs istället för två.



En sak som stör mig är att jag trodde att jag köpte pärlsocker till bullarna. Men , trots att förpackningarna ser (nästan) likadana ut, det är bara bilden man ser att sockerpärlorna ser helt olika ut. Norge! Med ert pärlsocker blir det inga bullar! Det lilla jag hade kvar av det svenska fick räcka..



Den högra förpackningen är det svenska...

Regn och regnbågen

Det har ösregnat hela dagen idag. Det stoppade inte 40 000 personer att under sina paraplyer protestera mot Breivik här i centrala Oslo och sjunga den sång han tydligen avskyr mest en norsk sång som heter -Barn av regnbågen. Fatta, 40 000 människor! Man blir väldigt illa berörd av alla detaljer i den pågående rättegången angående Utöya-massakern. Allt är så ofattbart.

Vi var inte där även om jag gärna velat. Julia och jag var ute lite senare och fixade lite grejer på Apple-store.


Strike a pose

Idag har Maja haft fotografering på förskolan. Hon visade mig här hemma hur hon gjort. Jag tror henne inte riktigt..



Jag har köpt nya träningsskor idag. Invigda med en power-walk och inga skavsår! Jag får nämligen skavsår av allt så det var ett gott betyg.



Annars har det roligaste idag varit att jag fått alla Julias sms till min telefon, speglade. Vansinnigt kul tyckte jag men inte hon... konstigt, jag tyckte det var perfekt att ha den insynen. Nu har hon hittat någon inställning så att det försvunnit. Aldrig får man ha riktigt kul....


Trött

Med en halvsjuk Maja blir det dåligt med sömn för mig. Hon är lite snorig och har ont i halsen. En del barn är sjuka utan att det är särskilt betungande, Maja är inte ett av dem, hon sover oroligt, gnäller och vill göra något annat var femte minut. Och inte sova middag, det var hon typ för trött för.
Hon var hemma idag och det var svårt att läsa inför den stora hemska tentamen på fredag. Ångesten börjar krypa sig på...
Julia fick agera kund åt Majas frisörsalong. Aj! Skönt med lite hjälp!



Det blev dock en riktig genomkörare på kvällen, en timmas stavgång i härliga Frognerparken.
Julia sprang.
Nu känner man att man lever igen. Hoppas på sömn i natt!

Fredagkväll

Och dags för fredagsmys!  Barnen ville ha tortillas så de åt lite tidigare. Erics kompis Sole åt också middag här.






Till dessert hade jag bakat jordgubb och rabarber paj med vaniljvisp.
Mums!!



Nu blir det mys med film!


Hemma hos Philip

Idag var det dags för Maja att följa med sin bästa vän, Philip, hem och leka. Jag fick följa med, annars vågade hon inte följa med..

De hade superkul! Först lite smoothie och kanelbullar, sedan en massa bus!







Till slut tog energin slut och det blev en liten sagostund innan vi promenerade hem.
Maja var helnöjd!


Sålt

Om allt går som det ska så säljs idag min moster och morbrors fantastiska skärgårdshus. Här har jag varit en massa somrar och några jular, den senaste med barnen för 6 år sedan.
Men, livet går vidare, saker ändrar sig och min moster och morbror går också skilda vägar efter nästan 45 år tillsammans.
Det känns lite nostalgiskt idag- imorgon är det dags att hjälpa till och leta nytt hus åt min moster- ohämmat surfande på hussidor Tjohooo!


Utvecklingsamtal, shopping och bakning

Jag var med Julia på hennes utvecklingssamtal, ganska värdelöst på ett vis, hennes kontaktlärare har varit pappaledig halva teminen så han hade en massa krångel i klassen att reda ut och de skötsamma, duktiga eleverna, som Julia, hade han inte så mycket att säga om. Och att hon är superduktig och bra det visste jag ju redan.



I morse var jag bara låg och allt var tråkigt. Vad hjälper då bättre än lite shopping? Dert blev ett nytt nagellack, en nagelbandskräm, en fin blå sommarklänning åt Maja och ett cupcake-set. Tänk det hjälpte, humöret blev bättre..



För att boosta humöret ytterligare varvade jag läsandet idag med att baka kanelbullar. Och när Maja kom hem bakade vi lite småkakor..






Turdag

Alltså "gå på tur-utflyktsdag". Det kanske är samma sak för en liten tjej! För då ska ryggsäcken packas med mat och dricka och hon springer fort till förskolan för att inte komma sent- tänk om de skulle ha gått redan!

På Majas lilla förskola har de turdag varje tisdag och de åker till alla möjliga ställen, ibland är det med buss, ibland tunnelbana eller spårvagn. Men ibland går man bara ett kvarter upp till den fantastiska Frognerparken och hittar på något där. Det ska de göra idag. De stora barnen har ju med sig mat varje dag till skolan medans Majas förskola erbjuder lunch (ja, alltså bröd och pålägg, vi är ju i Norge) så för Maja är det extra kul när hon får packa "sekken".


Vad gjorde jag då?

Har just upptäckt att jag inte sett ett enda avsnitt av SATCs tredje säsong. Fatta vilken lycka! Men, mer oroväckande är kanske, vad pysslade jag med då? Hur kan man ha missat det? Nu gäller det att hushålla med avsnitten så att de räcker länge!





Playdate

Fick just ett mail från mamman till Majas bästa vän på förskolan. Philip vill så gärna ha med sig Maja hem och leka. Jag svarade att jag har ingen aning om hur hon reagerar, hon har ju aldrig följt med någon hem utan oss men det är klart att vi testar det!
Spännande! Det är väl liksom dags? Hoppas hon vågar!




Lite trött

God morgon!

Vi hade en helt fantastiskt trevlig kväll igår på restaurang Oro med Arild och Liv Judith. Vi åt en femrätters meny med tillhörande vinmeny. Helt grymt gott! Eftersom det var Arilds födelsedag inledde vi hela middagen med champagne.
Vi fick små otroliga skapelser till bordet hela tiden, som dessa små rödbetsmacarons med getostkräm...





Jag hade lite svårt att hinna med alla goda viner, olika till varje rätt. Perfekt matchade.



En av mina rätter hade jag velat ha en hel tunna av, tror att det var en blomkålspuré med en massa tillbehör. Att slicka tallriken passade sig ju inte heller vilket också hade varit lockande!



Vi avslutade kvällen i baren med en fruktig drink innan det blev en taxi hem. Där hemma var Julia fortfarande vaken fast klockan var 01.30, nattuggla! Julia och Eric hade tittat på Titanic, Maja hade somnat ganska tidigt. Men så härligt och vilken superkväll.
Maja vaknade 07.00 så lite trött är jag allt men vad gör det?!



Lugn lördag än så länge..

Idag har vi mest tagit det lugnt. Julia har bakat en underbar Oreo-brownie-kaka...



Herregud så god!

till Julias lycka kom även leverans från Victoria Secret i USA. Helgens klädval var därmed klart.



Nu räcker det med lugn och ro, Stefan och jag ska ut på stan och äta middag med Arild och Liv Judith.
En bra restaurang mitt i stan, hoppas att de har god mat, det är ju Norge så man vet ju aldrig... Tur att sällskapet uppväger det mesta!

Nu ska vi laga Pasta Carbonara åt barnen innan vi går, Julia är barnvakt, lyx för oss, pengar åt henne ;-)

En dag i sängen och full fart igen

Igår låg jag hela dagen, att ta sig till köket för att hämta dricka var nästan för stor uppgift. Feber och ONT i hela kroppen. Vaknade i morse och mådde bra, lite mörbultad och svag, men bra.
Det var tur det för i förmiddags var det Majas utvecklingssamtal. Lilla Maja.. hon är så trotsig och tuff här hemma och så timid och försiktig på förskolan. Så bra då att hon har så mycket utrymme här hemma att ta för sig och forma sin person. Det är tydligen lite tuffare ute i den stora världen.... Hon har dock blivit mycket bättre på att säga ifrån och sätta gränser även på sin förskola men hon är fortfarande väldigt beskedlig.






Franska cookies

En förpacking kakdeg fick följa med hem från Frankrike. Ikväll blev det kakor, Julia och Maja bakade.



Och sedan måste man vänta..



Färdiga!! (Och nu efter provsmakningen kan jag avslöja att de får högsta betyg!)


Så svenskt det blir i Oslo

Julia, Eric och jag tog en tur till IKEA utanför stan. Vi köpte lite stearinljus, kuddar till sommarhuset och annat smått. Och så fikade vi såklart! Men inte är det lika bra som på IKEA i Sverige! Nej, det är till exempel ingen vaniljsås till äppelkakan, dödssynd!





Att luras

Jag har just lämnat Maja på hennes förskola som ligger på bekvämt promenadavstånd, fyra kvarter bort. Men när vi var i Frankrike och hennes farmor och farfar var här och tog hand om Maja ,då blev det en lång promenad. Det var så mycket när vi skulle iväg och någon exakt vägbeskrivning fick de aldrig. Jaja, sa vi, Maja hittar ju... Problemet var bara att Maja hade inte alls någon lust att gå till sin förskola när hon hade  sin farmor och farfar där så hon lurade dem runt i hela vår stadsdel, till och med in på en helt annan förskola som undrade vad de hade där att göra...Till slut ringer Stefans mamma oss, precis när vi landat och får då en exakt adress. Maja fick dock stanna hemma den dagen, de gick bara dit och hämtade hem hennes stövlar och regnkläder eftersom det skulle vara stängt hela påskveckan. Personalen på Majas förskola tycker att det hela var vansinningt roligt, hennes farmor och farfar var inte lika roade....
Opålitliga unge!


En kall påsk

Var tog den sköna vårvärmen vägen? Gud så kallt och tråkigt det blev! Tur att vi haft så trevligt och bra hos Tomas och Karin i Västerås!

Maja tillbringade nog den mesta tiden med att ha koll på katten Tuva. Världens finaste katt-tjej.



På påskaftonen trotsade vi kylan och eldade lite i trädgården för att grilla korv.





De stackars korvarna blev väl halvt ljumma.. Patrik kom över för att träffa barnen över dagen.








Västerås

En riktigt ledig dag har det varit idag. Vi åt en god hotellfrukost, gick i lite affärer, det handlades lite smått:



En Barbie med långt rosahår. Helt livsnödvändig.

Sedan åkte vi till Pelle och Carita och åt en jättegod middag. Alltid kul att träffa sin trevliga släkt! Barnen fick välfyllda påskägg.
Apropå släkt  så klämde vi in ett besök av syrran igår kväll när vi anlände, hon jobbar ju bara en liten bit bort från hotellet. Perfekt!



Nu är vi tillbaka på vårt stora hotellrum. Chips och dricka är inhandlat och alla myser med sitt. Ganska festlig syn med alla dessa skärmar!



Packa upp och packa igen

Precis hemkomna efter vår lilla rivieratrip, vilka härliga dagar!


Att jag gått runt i shorts och i kjol känns nu när vi kommit hem till Oslo helt overkligt. I morse var det minusgrader ute..

Hotellet, Le Negresco, var ett riktigt lyxhotell av den gamla skolan. Det ägs av en konstsamlare och hela hotellet är proppfullt av hans samling. Man kunde gå runt på våningarna och se dem i korridorerna och alla allmänutrymmen, varje våning med ett eget tema.

Den här var lite cool, en skuggtavla.



Jaha, nu är det bara att packa väskan igen, om en timme sätter vi oss i bilen, jag och barnen och åker till Sverige över påsk. Stefan blir kvar hemma med sin uppsats. Som en sann konstnär skapar han bäst driven av ångest. :-)



Cannes

I dag tog vi tåget åt andra hållet och åt en god lunch i Cannes.
Först en tur runt i marinan..


Och en tur på röda mattan.. (jag vet inte vilken kamera jag ska titta i, ett problem jag delar med andra röda mattan gångare ;-) )



Och när man nu är i Cannes så vill man ju se Brad Pitt eller kanske George Clooney, nej, istället ser vi svenska tv-personligheten Peter Settman. Kanske inte riktigt vad vi tänkte oss...


RSS 2.0