Grillfest på skolan

Eric ringde mig från fritids och frågade om jag hade glömt bort att det var grillfest på skolgården.Och glömt hade jag inte, hade inte ens en aning om att det var någon.. Snabba ryck iväg och hämta Maja, Julia följde också med, och så upp till skolan. Väldigt skönt att ha allt så nära!

Maja var överlycklig, att få spela fotboll med brorsan på stora skolgården, vilken lycka!



(Hon har ruggit bollsinne den lilla...)

Kön till att handla grillmat var lång.. alla kom samtidigt som vi tror jag.



Till slut blev det mat. Saften var slut men jag tiggde till mig ett glas mjölk åt Maja som var jättetörstig. Självklart tappade hon det i backen efter två klunkar...



Maja åt korv och de andra en fräsch grilltallrik med kött, bröd och sallad.




Väl hemma igen så däckade Maja, som alla andra eftermiddagar. Hon fixar inte det här med att inte sova middag.


Idag..fyller jag fyra??

Nästan varje dag frågar Maja om det är hennes födelsedag. Flera av hennes jämnåriga tjejkompisar på förskolan har nyligen fyllt år och då får man ha en specialgjord krona på sig hela dagen.... Det längtar Maja efter. Hon vill att hennes krona ska vara lila med glitter och fjärilar.
Nu fyller ju Maja år efter att vi flyttat hem men de ska fira henne precis innan vi lämnar Oslo. Vilken tur!
Och tårtan hon vill ha när hon fyller år varierar också, igår när hon skulle sova berättade hon att hon ville ha en blå tårta med jordgubbar på. Sånt går hon och funderar på!  Hon har drygt två månader på sig att bestämma sig!




Och när man är fyra år kan man väl inte ha napp eller!!??


Namnsdag

Såg av en slump att det är Majas namnsdag idag! Maja VERA Charlotta. Vera efter gammelfarmor.

Grattis alla Veror!


Reducerad familj i kväll

Stefan har flugit till Bergen för att delta på en norsk ubåtsjaktövning denna vecka. Säkert jättekul att komma ut i verkligheten, det var ett tag sedan :-) Julia är hos sin kompis Olivia och skickar mig sms med ett ord ungefär. Typ : Ätit.

Så vi har haft en lugn kväll här, Eric och Maja har ätit ost, paprika och salamiquiche och sallad till det.



Maja har fått ärva Erics gamla Nintendo DS och jag hittade ett jättebilligt Doraspel till det. Ikväll fick hon prova för första gången, Eric hjälpte henne att komma igång. Oh My, hon är fast!



Och fina, söta Eric gjorde läxorna och vi konstaterade att om två veckor är skolan slut och vi har landat i Frankrike!



Det är väl ingen som har missat att Chelsea vann Champions Leaguefinalen, apropå Erics tröja och penna. Tur att han inte bytte lag då.....

Middag med grill

Igår hade vi Remi, Oddrun och Kristoffer på middag. Vi grillade men åt inne eftersom det varma sköna vädret flytt sin kos... Remi har läst tillsammans med Stefan i två år nu och de har båda två just lämnat in sin Masteruppsats.
Det är alltid trevligt att träffa dem, två av deras söner är dessutom i Erics ålder och de kommer jättebra överens. Den här gången var Kristoffer med.






Mors dag och hemfärd

Mina söta fina barn! Tusen tack för all uppvaktning! Flera fina presenter och de två minsta plockade de ultimata morsdagblommorna, liljekonvaljer!





....och Julia, till den fina kakburken bakar jag den sortens kakor du önskar! Tror jag vet vilka...

Sedan var det då dags att åka tillbaka till Oslo. Om jag säger så här, det var en riktig fest så alla var trötta dagen efter. Så här såg det ut i baksätet efter bara en halvtimme!


Partaj!

Vi har varit i Karlstad och firat farfar Lennart som fyller 75! Å så mysigt vi har haft det, ljuvligt väder, fantastisk mat och ett härligt sällskap! Kan man mer begära?
En bild på jubilaren med sina söner , fru och fyra av de sex barnbarnen.



Monica hade lagat en sommarbuffé, jättegott och välkomponerat...kolla salladen!



Jag tror att det jag uppskattade allra mest var ändå att träffa Lisbeth och Jan, Stefans faster och farbror. Gud så trevliga människor!

Lennart med lillsyrran!



Vi satt ute tills myggen kom, de var stora som sparvar. Barnen och sedan vi andra tittade på Eurovision song contest och kunde se Sverige och härliga, proffsiga Loreen ta hem segern för Sverige! Maja höll sig vaken till 22.50 och sov sedan gott med oss andra skrålandes och hejandes i bakgrunden.



Sist en bild på alla våra fina barn! Man blir varm i hjärtat! Vad härligt det är att träffas så här över generationsgränser och alla kan ha trevligt. Så hade vi det ju när jag växte upp med mormor som spindeln i nätet.



Varm sommarkväll

I kväll har vi suttit ute på vår innergård och grillat och umgåtts med trevliga grannar.






Maja tränade på att hoppa hopprep..



Toril och Vern.  Trevligt!!



Deras son Daniel.



Gott med glass!



Runt 21 kom Julia hem och fick ett varmt mottagande av Maja??


Tjejlunch

Idag har Maja och jag varit hemma hos min franska väninna Catherine som bor ett par kvarter bort.
Hon har en liten kattmadam, en liten fyramånaders norsk skogskatt vid namn Nala som Maja hade vansinnigt roligt med.



Ååååå, jag vill också ha katt.... så mysigt!

Catherine hade gjort en god ost och purjolökspaj med sallad till lunch. Passade fint i sommarvärmen!


En dag på Frognerbadet

Värmen håller i sig, +26 grader idag, helt underbart! I morse gick jag till Frognerbadet och simmade 1000 meter. Ingen dålig start på dagen!


Lite senare på dagen gick vi dit igen, jag, Stefan och Maja. De andra barnen var på skolan men Majas förskola var stängd för planering så jag handlade lite goda picnic grejer, packade badkläder (igen) och så parkerade vi oss vid barnpoolen. Maja njöt verkligen! Hon har badat så hon nästan fått simhud mellan tårna!





Hästarna fick också följa med...



Mums! Goda bakverk från bageriet!



Bus och mys med lilla Maja!



och ingen riktig baddag utan glass. Maja var så trött att hon knappt kunde gå rakt, men glass skulle hon ha!


Födelsedagar

Idag fyller två av Majas tre lärare på barnehagen år. Och eftersom de just haft trädgårdstema och planterat en massa så har Maja och jag gjort en "Dirtcake". Vaniljkräm och chokladmousse täckt av krossade oreokaksmulor. Och så godismaskar...Maja har provsmakat och jag tror att hon gillade det eftersom hon inte ville ta med den till barnehagen och bjuda.... Men den ser läskig ut...




Vår trädgård mitt i stan

Vi har en helt underbar bakgård. Ska man bo i stan som vi gör så underlättar det att ha en helt fantastisk innergård och en stor balkong.
Ikväll var det full fart, det grillades och sparkades boll och sparkcykel.
Eric sprang över till sin kompis, Nikolai, som bor i huset intill. Idyll!





Hoppsan så var Maja ute och åkte sparkcykel....



Bästa grannarna har vi också!
Ikväll var det tjejerna som härskade över grillen..



Nikolais mamma, Nina, kommunicerar jag oftast med på det här viset...balkongvägen..



Alla husets yngre barn ute samtidigt ikväll, Eric, Maja, Daniel och Julie.


Strömstad i solen

Och så var det dags att åka till Strömstad igen då... det har blivit väldigt ofta sista tiden. Den här gången var det Volvon som skulle på service...
Jag fick två timmar att fördriva, + 26 grader varmt och knallblå himmel. Strömstads butiker gynnades och det blev en favoritglass på bryggan. Inte så tokigt idag!




Nagellack

Att ha fina naglar är viktigt även för den minsta i huset. Både tå och fingernaglar ska vara målade. Det nya är att de ska vara i olika färger. Hon är lite söt!




En slö söndag

Stefan sitter och skriver i skolan, på onsdag är det deadline.. Julia är hos sin kompis Olivia. Vi andra, det vill säga Eric, Maja och jag gick till parken och njöt av det härliga vädret. Till Majas lycka gick vi först till Frognerborgen där hon fick leka. Eric ställde upp och lekte med henne.





Sedan blev det lite glass och fotboll..






Brunch och hejdå!

Här har vi nu ätit en härlig brunch med Stina, Guy och Emma innan de for till flygplatsen. Nästa gång vi ses har vi flyttat hem!
Gårdagen bestod av seriös shopping och en lunch i solen på stan.



Solen fortsatte att skina hela dagen och vi hade det skönt på balkongen under hela eftermiddagen, till och med i sommarkläder för vissa.



Det mystes även inne i soffan..






Nu är vi nog alla lite trötta efter intensiva dagar med sena kvällar och mycket god mat och vin. Stefan ska nu lägga in sista rycket på sin uppsats som ska lämnas in på onsdag, det surrar även lösa planer om att åka till Ungern och titta på en stor båt som finns till salu där. Detta sades i natt vid halv två så jag vet inte hur seriösa herrarna egentligen är angående detta ...

17 maj

Idag är det Norges nationaldag och det firas ordentligt här. Norrmännen är verkligen mycket mer nationalistiska än vi svenskar! Kul är det!



Så här ser ett hus i närheten ut, ganska pyntat!

Eric gick i 17-majtåget för sin skola. En parad för alla Oslos skolor längs hela huvudgatan, Karl Johan, för att till sist nå slottet där den norska kungen och drottningen står och vinkar. Det började med regn i morse men under förmiddagen sprack det upp och blev sol!







Vi har ju dessutom fått besök från Sverige, Stina, Guy och Emma är här hos oss hela helgen.



Efteråt mötte vi upp en glad Eric vid skolan där man kunde köpa gott fika! Cupcakes och läsk, det behövdes efter en lååång parad!



Maja var lycklig över en ballong.



När vi kom hem igen fortsatte vi med Champagne, jordgubbar och annat gott. Mmmmm!


17 maj den 16:e

Om vädrets makter tillåter ska Majas barnehage fira 17 maj idag med parad och festlighter. Vi har haft klädproblem här på morgonen, norrmännen klär ju sig och sina barn överdådigt en dag som denna men det ska ju samtidigt gå att leka i dem, firandet är inte förrän i eftermiddag...

Det blev en kompromiss, detta samt en poncho, jättefin (som Maja hatar)


I bilen

Mitsubishin skulle besiktas så det blev en till vända till Sverige, denna gång till värmländska Årjäng. Bilen klarade besiktningen utan anmärkning, som vanligt, det är den bästa bil jag haft. Inte ett fel på 6 år. Men nu ska den säljas när vi kommer hem, vi får klara oss med nya Volvon och faktiskt börja åka kommunalt också. Vi har ju jättebra kommunikationer med både tåg och buss.
Det handlades såklart svensk mat och därtill snus åt Stefan och svensk choklad!!! Åt mig trodde jag men det blir nog svårt att hävda det..



Ett kilo choklad! det är nog bäst att jag delar med mig..

Här hemma satt Eric och hans kompis Mikkel som två spelnördar med varsin iPad.



Socialt?


Middag på Restaurang Olivia

Supermysig middag på Olivia i kväll. Det var helt fullbokat men vi fick ett bord på övervåningen om vi lovade att vara färdiga innan 20.15. Det var ju inga problem med Maja i sällskapet, det går ju ganska fort att äta middag då, trots olika trix såsom DVD-spelare och spel på iphone.





Majas snyggpose?




Att hitta sin egen lilla vrå

Ibland är det skönt att gå undan och vara lite för sig själv. Så här hittade jag Maja, hon hade tagit sin lilla dvd-spelare och hittat en mysig plats.


Dags igen

Åååå så var det dags att åka till Oslo Gardemoen flygplats igen. Sista gången faktiskt för den här tiden vi bott här.
Julia och Eric åkte hem till Täby till Patrik över helgen. Hoppas på fint väder för då ska de gå på Gröna Lund. Gud så kul! Det var länge sedan. Det måste vi göra i sommar och använda oss av Majas entrébricka, hon som går in där gratis hela livet tack vare sitt födelsedatum, 080808.


Glada barn, det var innan de annonserade ut förseningen....

Vi har varit nere på stan idag jag och Julia och tittat på väskor hos Mulberry. Extremt ha-begär!
Vill ha!  Julia också, vi har samma favorit. Den stora bruna Batswater Cookie. Det står mitt namn på den.
Annars döper jag om mig!


Dålig värdinna

Philip följde med Maja hem idag, hans mamma, Kjersti var också med. Maja visade mest prov på dåligt värdinneskap, hon skrek och härjade så fort Philip petade på någon av hennes leksaker. Phu!
De fich baka kakor och se på film istället.






Skola

Utvecklingsamtal för Eric igår. Han är så duktig och har sådan kapacitet. I topp, absolut topp i sin skola på det norska(!) nationella provet. Och då är han svensk! Och har bara bott här i mindre än två år och förstod inte vad hans klasskamrater sa när vi flyttade hit. I topp även i matte och engelska. Dessutom är han kompis med alla, klok, trygg och hänger inte med på dumheter utan står stadigt i sin uppfattning om rätt och fel. Hur stolt är man inte efter denna lovprisning???

På vägen hem köpte han klubbor i form av ringar, en till sig och en till Maja.

Idag har Julia ett fem timmar långt matteprov.. Hon har suttit här och räknat så ögonen blöder och det kommer att gå jättebra. Idag är jag en väldigt stolt och mallig mamma. Väldigt.

En trip till Sverige över dagen

En trevlig dag i Sverige har det varit idag! Julia, Eric och jag tog bilen till Strömstad för att fixa lite ärenden. Eric och jag behövde förnya passen, det var den primära anledningen.Sedan blev det en hel del shopping och en hårklippning för Eric.



Hej Sverige!!



En nyklippt son! Och endast Sverige svenska hamburgare har...
Nu är vi förberedda inför firande av Norges nationaldag nästa vecka-det helt galna 17 maj !!
Nya kläder och skor och Champagne....

Utkastade

Vi fick fly fältet, Stefan var så stressad av alla som lät och höll på här hemma när han försökte skriva på sin uppsats med full ångest. Hehe! Inget är så kreativt som ångest!
Jag och barnen åkte ner till Aker Brygge, alla andra i Oslo var också där. Vi åt efterrätt och bara efterrätt på Friday´s eftersom det är det enda som är något att ha där. Ett par timmar i ensamhet fick han sedan drabbade vi hemmet igen! Maja tittar nu på sin nya favoritfilm, Barbie Pegasus, eller som hon kallar den, Fladder-ponny....







"Dugnad"

Dugnad är ett väldigt norskt begrepp och betyder ungefär att göra rätt för sig. I dag var det dugnad på Majas förskola och det var obligatoriskt med en förälder närvarande. Jag lyckades övertyga Stefan att det här var en mycket manlig syssla så det blev han som skulle representera oss. Det här ångrade han nog i morse när det bara var ett par plusgrader ute och dessutom så regnade det... Det var en massa trädgårdssysslor som skulle utföras såsom att skruva ner hela gungställningen, skyffla bort all sand därifrån, gräva upp stubbar och en massa jobbiga saker. Vid 14 tiden gick jag, Maja och Eric dit för då var det slut och då skulle det grillas korv med barnen.


Visst ser det ut som Pippi Långstrumps Villa Villerkulla!

Majas bästa kompis Philip var också där..



Eric var snäll och lekte och höll de små sysselsatta. Här kör Maja spårvagn.


Fredag!

Snart är det helg! Jag har snart gjort alla veckans inlämningsuppgifter så det ser ut att bli en ledig helg!
Jag ska ta mig en promenad ut och kanske köpa något extra gott till helgen. Igår stod Eric för matlagningen (med lite assistans av Stefan) och då gjorde han frasvåfflor med sylt och grädde. Det var de godaste våfflor jag ätit!
Maja åt två våfflor med tillbehör, sedan kräktes hon på soffan.... lite för gott kanske...


Tjejeftermiddag

Idag tog jag och Julia en liten vända i våra kvarter till favoritställena:
1. Bästa parfymeriet, Chanel lipgloss inhandlades
2. Kaffebrenneriet, varsin kaffe latte, godast i stan!
3. Tvärs över gatan från Kaffeberenneriet ligger underbara macaronbagaren, Sebastien&Bruno, vi smet in och köpte varsin macaron och åt den direkt (till latten..)
4. ICA, bara nödvändig mat, måste ju också göras...
Nu gör Stefan och Eric våfflor till middag, Eric har det i hemläxa. Typiskt Norge, de är galna i våfflor. Vi revolterar lite och gör svenska våfflor, mycket mer smör och mycket godare....




Idag sommar i morgon...snö?

Vi har haft över 20 grader varmt idag och eftermiddagen har tillbringats på balkongen. Det är mest Stefan och Julia som suttit och jobbat på solbrännan.



Middagen åt vi också ute i solen och som efterrätt, årets första vattenmelon. Mums!!



Till helgen hotar de med snöblandat regn. Vi vill inte ha det..vi har gjort vårt nu...


Frognerparken

I dag har vi varit flera timmar i Frognerparken med Maja. Ett underbart vårväder, åh vad man njuter!
Vi grillade korv och Maja lekte i en lekpark. Och petade i näsan...



Det var fullt av folk i parken och grill-dimman låg tät. Så väldigt typiskt Oslo!


Maja ville helst gå till lekplatsen som heter Frognerborgen. Men där är det så fruktansvärt mycket folk på helgerna så det blev inget med det.



Snart är det dags att hämta Julia och Eric på flygplatsen. Å vad jag saknar dem!! Hoppas att de inte ätit en massa födelsedagstårta och är mätta (Patrik fyller ju år idag) eftersom jag har bakat en supergod äppelpaj som står här och väntar...Kom hem nu mina ungar!!!

RSS 2.0