Härligt väder men sjuka barn

Det är nästan 20 grader i skuggan ,alldeles underbart väder. Tyvärr är både Julia och Eric hemma med feber. De är dock uppe, spelar och kollar på tv men helt pigga är de inte. Hoppas de mår bättre i morgon när vi ska köra till Stockholm.
Jag tog mig en tur ut i finvädret, köpte en födelsedagspresent till någon som snart fyller år och en stor fårskinnsfäll.




Den kan användas här i fåtöljen till exempel, så kan kattungarna sova där och ha det mysigt!




Det blev soppa till lunch med en gratinerad macka till. Tyckte det passade sjuklingar. Soppan blev dundergod och gjordes på blomkål, potatis och scharlottenlök. Toppades med riven parmesan och en klick creme fraiche.




Den slank ner...


Mysig frukost på stan

Träffade min gulliga väninna Catherine på stan och åt en långfrulle. Mysigt! Sedan en liten tur i affärer, överdragsbyxor till Maja, strumpor mm. Och lite mat. Borde lära mig prata franska. Catherine är belgiska/fransyska. Borde verkligen. Hon får ge mig lite lektioner så jag klarar mig bättre när jag är i Paris.
Nu...lingvi..fucking..stik...
(Här hemma börjar det bli sjukstuga, Julia och Eric är förkylda, Julia kom hem på fm och ligger. Inte bra...De får nog vara hemma i morgon och kurera sig så de är friska till helgen när de ska till Täby)





Svåra val

Vaknade i morse och var sur över att behöva gå direkt från sängen till köket och laga en massa mat åt barnen varje varje morgon. Norge, använd lite oljepengar på skolmat, seriöst!
Blev på 1000 ggr bättre humör när jag öppnade min skolmail och hade fått tillbaka en literaturinlämning med ett A, högsta betyg. Det behövde jag nu, skolan går TUNGT och jag tycker verkligen inte om lingvistik. Literaturen är roligare men lingvistiken är grekiska, fast på engelska då....
Tänkte fira med en promenad, antingen österut, ner förbi Nationalteatret till Oleanabutiken och se exakt hur mycket plädarna kostar, de är LJUVLIGA! Vi ska ha en, vet inte vilken så det är ju viktiga beslut, finns så många olika..





Eller..så ska jag gå västerut till Sköyen och till Elkjöp där. Ingenstans hittar jag smaksättning till kolsyrat vatten här i stan och jag tänkte att de måste ju ändå ha det.



            Gimmie!!

Ja, oerhört svåra beslut idag!

En måndag i september

Märkligt väder har vi haft idag, regnet har hängt i luften men inte kommit ner, det har varit varmt och dimmigt. På eftermiddagen hade var det dags för Majas utvecklingssamtal på barnehagen. Hon sköter sig fint, är supertrygg och mycket social. Lite lat och ovillig att klä på sig själv dock.. Får vi träna på...curlingföräldrar....Vi hämtade upp Maja på gården efter samtalet och skitigare unge får man leta efter...



Sedan dags för middag, jag och Stefan åt Thaigryta med kokosmjölk och röd curry, jag hade tofu till, Stefan kyckling. Lite mesigt var det och tofun skippar jag nästa gång.(Barnen åt chicken kebab och makaroner med glupande aptit)



Efter middagen drog Eric ut till en kompis några kvarter bort, ovanlig känsla att ha honom ute och ränna på kvällen... Vid åtta var det mörkt och han svarade inte i telefon så jag gick upp till skolan där ett helt gäng killar spelade fotboll i skenet från gatlyktan. Alldeles magisk stämning och varmt i luften.



Nu är det kväll och två av tre ligger till sängs. Dags för lite thé.

God kväll!



Det var mörkt att gå hem..reflex-dags!

Full fart och platt fall

I går åkte vi till Strömstad och hämtade bilen på verkstaden. Maja och Eric följde med och innan vi hämtade bilen år vi en god lunch och handlade lite. Sedan var det full fart hem, kl 18 var vi bortbjudna på middag hos trevliga Torild och Vern.



Idag var det inte lika trevligt. Jag motade ett migränanfall igår när vi skulle åka till Strömstad, tog ett par tabletter Eeze, fungerade jättebra. Mindre bra var att det blev fullt tempo hela dagen och ingen vila och därtill ett par glas vin på middagen. I morse var jag så dålig med ett fullskaligt migränanfall. Det är så otäckt. Gick upp och tog ett par Eeze och la mig igen. Vaknade igen 13.30. Migränen borta men jag mår jättedåligt, svag och klen. Nä, inte bra. Barnen är hos kompisar, Stefan har fiffat och lagat mat, Maja ser på Pippi och äter glass. Så annars är det en bra söndag här och på bättringsvägen för mig..


Fredag på Løvenskioldska

Vilket underbart härligt väder det blev efter denna kylslagna morgon!
När jag slutfört och skickat in veckans uppgifter till universitetet blev det en vända ner till Aker Brygge.  Lite sol och lite shopping, sedan hämta Maja! Eric hängde med..



Till middag blev det (som vanligt) tacos, fräscht och gott!
Våra fina nya Rosti Merpal skålar är perfekta till tacos, beställda från Tyskland.



Mätta och glada, Stefan ledbruten från en tuff golfmatch. Norge kan vara mycket kuperat...
Maja behövde fiffa till nagellacket och ingen kan sitta still som hon när det behövs!




Premiär

I morse var det fem grader varmt ute...iii så kallt!
Så idag var det premiär på både mössa och vantar.... brrrr
Maja piffade till det hela lite genom att dra ett hårband över mössan. Käckt så!


Brandövning

Jag har just gjort en så supergod lunch! Avocado, lök, tomat, sallad, stekta champignoner, dijonaise och för att få lite protein-sojakorv. Fräsch och gott! Jag kör fortfarande någon variant av detoxen men den kan nog inte kallas detox längre. Jag mår helt enkelt jättebra av att äta så här. Inget vetemjöl och minimalt med mjölkprodukter. Men när jag är bland folk får jag nog inte vara så här strikt, jag menar, vem orkar med en vegetarian som heller inte äter vete och mjölk....Men när jag kan styra själv så....



Maja har fått en läxa från barnehagen, de har tema "brand" denna vecka. I går var de och besökte brandstationen och Maja berättade, mäkta stolt, att hon suttit i BRANDBILEN! Bildbevis ska mailas från fröken. I alla fall så fick de även hem en läxa och den ska vara utförd till i morgon då de ska prata om hur det såg ut med brandvarnare hemma och hur det var att ha brandövning hemma. Hon kommer att skvallra om vi inte gör det så i kväll ska vi tydligen ha- brandövning! Japp.



En shoppingdag

Idag har jag slagit mig fri från böckerna och tagit bilen till Sandvika Storsenter, ett par mil utanför Oslo. Stort och luftigt centrum, påminner om Täby C men större.
Vi har annars oftast varit här på helgen och då är det smockfullt med folk. Idag var det underbart tomt!



Ja, det gäller att vara störst eller bäst..



Jag fixade Julias gitarr som behövde stämmas, inhandlade dessutom ett stämningsinstrument och en vägghållare för gitarren. Sedan var det dags att kolla efter ylleunderställ åt Maja. De börjar redan vara slut i en del storlekar och modeller. Jag gillar de som de har på Nameit. De är lite tunnare och inte så "ulliga" Hade tur och fick tag i ett set i lila åt Maja.

Men det finns annars hyllmeter om man inte är så nogräknad.



Till sist var jag på Toys r us och letade efter någon slags IR-manick till Bayblade åt Eric. Hittade inget, inte för att jag helt vet vad jag letade efter......


Tjejkväll

Vi passar på att ha lite tjejmys ikväll. Eric och Stefan är iväg på fotbollsmatch, sista för säsongen.
Vi har ätit glass och nätshoppat. Nu tittar Maja och Julia på bilder från Kroatien-seglingen... Maja pratar om "vannmelon" och "rosa glass". Det var grejer det!


Måste

Det blir garanterat mycket om kattungarna framöver men jag måste bara lägga upp en så söt bild på missarna som nu har blivit en vecka gamla. Om två helger får vi se dem!  Namnen är bestämda till Diesel (den bruna) och Toulouse (den grå).




Fotbollsmorsa

Idag var det fotbollscup på Bygdøy. Erics lag var anmält så det var till att ta på sig fleecetröja, regnjacka och gummistövlar och ge sig av.Oslovädret bjöd på nio grader och regn. Rått och kallt. Och som vi frös! Mellan två av matcherna fick vi sätta oss i bilen och värma oss.
Det gick bra för Erics lag, två vinster och en knapp förlust. Killarna är så ovana att förlora så det var bara nyttigt med en förlust.




Nu är det mys framför brasan med varm choklad och mashmallows. Kan behövas för att tina upp!


Rätt

Det är liksom rätt när Burberrybutiken skickar sms till mig om att de har fått in sjalarna jag vill ha. Det är också rätt att den 60-åriga expediten kvittrar och mannekängar för mig. Men det är fel sjal, den är i filtat material och jag vill ha den stora vävda. Nåja, de smsar igen eller så ses vi ju lite hela tiden när jag går förbi. Bekvämt att ha dem här i området.




Eric passar fint i Burberry han också! Men provade motvilligt..


Vad gör man i Oslo på helgen?

Jo, svaret är busenkelt! Man går på tur! Som ordspråket säger här: Ut på tur, aldri sur!
Vi gjorde en lightvariant på det hela och tog med oss Eric och Maja allra längst bort i Frognerparken till en lekplats där. För Maja var det en bra promenad.
Det finns en (med Majas ögon sett) jättestor rutch-kana där, så här stor är den!



Nästan upp till himlen! Och så ska man ner...




Den var inte lika stor för Eric...



Och vad kan vara mer norskt än en engångsgrill och grillkorv? Ja, det skulle vara våfflor med brunost och sylt då?




                          


                                

Svensk mark under fötterna i några timmar

Idag åkte Stefan och jag till Strömstad direkt efter dagislämningen. Vår ena bil har fått parkeringsskador, någon som förmodligen inte borde köra bil har kört in i bilens ena långsida och skadat båda dörrarna. Detta i ett i stort sett tomt parkeringsgarage. Alltså ibland undrar man...  Bilen lämnades in till en bilplåtslagare och vi åkte därifrån i vår andra bil. Ganska smidigt förutom att köra 15 mil för att lämna och sedan hämta bilen på verkstad. Allt är relativt!  Sedan gjorde vi lite ärenden, åt lunch och njöt en stund av att vara på svensk mark.

Strömstad var tomt och öde, inte en turist i sikte förutom norrmänn på systemet då.



Väl hemma ordnade vi middag, tacos efter önskemål från barnen. Och lite fredagsmys fixade Eric som gjorde chokladbollar, med mindre god hjälp av lillasyster som inte ville kladda ner sitt nagellack.





Dutta dem lite i pärlsockret gick bra en liten stund..



Både fina och ljuvligt goda! 

Och på torsdagar..

...då blir det soppa och pannkaka i det här huset. Inte ärtsoppa men lite andra olika soppor. Idag blev det repris på gårdagens morotsoppa men annan kryddning. Julia tycker inte om kokosmjölk så för hennes skull blev det med chili och timjan istället. Och såklart, pannkakor.
Maja hjälpte mig att steka pannkakorna. Tyvärr så brände hon sig på handleden precis i slutet, hon är lite väl dristig så det kan vara bra att veta vad det betyder när man säger att det är varmt... Nu sitter det ett Hello Kitty plåster på så hon är nöjd.



Jag var till H&M och tittade efter nya höstklänningar till Maja. Bäst är hängselklänningar, dels för att hon gillar dem och dels för att hon kan ha dem i vinter med ett tunt ylleunderställ under (är ju helt obligatoriskt här i Norge, barnen blir hemskickade annars, snudd på)  Vi har ju ett dunderfint H&M, helt nyöppnat, här i krokarna men det jag ville ha det hade de inte. Det blev till att beställa på nätet istället. Bekvämt!

                             

Med en liten katt som applikation. Så sött!







                              

Lunch

Nu är det dags för lunch här på Frogner. Jag kör ju fortfarande detox-kur, tionde dagen är jag inne på och det går jättebra. Saknar bröd dock.

Till lunch blir det morotssoppa med kokosmjölk, chili och lime, supergott! Serverat i min fina soppmugg som jag fick i morsdagspresent av Julia förra året :-)

Dagens tidning får hålla mig sällskap. Ups har varit här och levererat min bok. Solen skiner. Life is good!




Tack och lov för Amazon!

Nu är den äntligen på väg! Huvudboken i min kurs i "Advanced Linguistics". Det har gått troll i den, den har varit slut överallt och så lyckades Stefan beställa den genom den norska försvarsskolans bibliotek, den fanns nämligen uppe i Tromsö i norra norra norra Norge. Den skulle ha varit framme senast i fredags men den har bara försvunnigt...

Nu är en annan utgåva (får duga) beställd från amazon.co.uk. De kan man alltid lita på ! Med express delivery kommer den nu i morgon! Thank God!



                               Language: Its Structure and Use

Vardagslyx

Idag har jag behov av lite vardagslyx. Jag ska gå till parfymaffären på Frognerveien och köpa ett nytt nagellack från Chanel. Höstkollektionen går i metallic och grått men jag vill hellre ha en mer höstig, mustig färg.

Typ den här



Så, ut i regnet nu!


Val i Oslo

Idag är det kommun och fylkesval här i Norge. Vi är ju fortfarande skrivna hemma i Sverige så vi får inte rösta.
Det påverkar oss dock idag ialla fall på ett lite udda sätt. Barnens skola ska nämligen fungera som vallokal för den här delen av stan-så då får alla barn i hela skolan ledigt! Tycker jag är märkligt! Varför hade man inte valdag igår, allt är ju ändå stängt här på söndagar så alla hade kunnat gå dit då! Men, då hade man ju inte kunnat gå på TUR! (Undrar om det var så man resonerade?)

Nåväl, barnen är ju inte ledsna, vem trodde det! Eric har redan spöat Real Madrid i fotboll på xbox och Julia har just vaknat. Lugnt och skönt här hemma eftersom vår lilla virvelvind har snurrat iväg till barnehagen.





Höst

Vaknade av att det spöregnade. Nu är det höst på riktigt. Vi har såsat omkring här idag hela familjen men efter lunch gjorde vi ett ryck och städade hela lägenheten. Nu är det så fint här och jag har ett Voluspa-ljus tänt och tar det positiva med hösten. Mys, ljus och snart kan man tända en brasa när det blir lite kallare.

Julia tog med Maja till Narvesen och skulle köpa en tidning och choklad. "Huuklaa" säger Maja... Sedan satt de ute på vår innegård och smakade på den och Maja fick gunga lite. Härligt att ha en så snäll storasyster!


Kattungar!

Jag är alldeles till mig! Vi ska få kattungar! Vi hade ju tänkt vänta tills vi flyttar hem i sommar men nu fick den uppfödaren vi helst vill köpa av ungar i går och det går inte att motstå! Vi får dem i början av december, två kattpojkar, av rasen Brittisk korthår, samma som vår fina Simba var.

Här är en bild på mamman och de en dag gamla ungarna. En blå och en chokladfärgad är våra, vi ska tinga dem ordentligt när vi åker till Stockholm om tre veckor.


Ledig dag

Nåja, jag pluggade på förmiddagen och tog sedan välförtjänt ledigt. Tyckte jag kunde få det efter att fått min första inlämning på kursen betygsatt- toppbetyg. Så nöjd.

Maja ville åka sin nya sparkcykel till barnehagen i morse och jag tänkte att det går nog bra det är ju bara fyra kvarter. Efter ett halvt havererade hon och både hon och sparkcykeln fick åka vagn istället. Får nog träna lite först..



En sväng på stan, dvs Bogstadsveien, unnande jag mig sedan.



HMs homeavdelning är aldig fel, egentligen skulle jag titta efter dagisbyxor åt Maja men det här var roligare.




Well, thank you!


Nu lyxar jag med lite nötter och torkad frukt- helt enligt detoxen. Idag har jag energi, igår kände jag mig helt orkeslös, då har jag nog kommit in i nästa fas på kuren. Den jobbiga delen är över och den gick ju toppen.





Snart dags att preppa middagen, idag serveras det jordärtskocksoppa och pannkakor.
(Jag hoppar pannkakorna...)

Lycka är...

att få titta på youtube-videos med hundar och katter tillsammans med storasyster....



Rosa

Morgonen har gått i rosa toner. Det låter det! Maja är extremt noga med att hennes naglar ska vara målade och de  måste dessutom vara perfekta, är det det minsta skavt måste de fixas på nytt. Phu! Och då självklart måste de vara rosa. Det har vi gjort i morse så en nymanikyrerad donna seglade nöjt iväg till barnehagen. Till detta matchades då den marinblåa RL-klänningen för där är hästen samma färg som hennes nagellack. Jiiises!! Var ska detta sluta!
Dags för något stärkande efter detta, en banan och jordgubbssmoothie, helt i detoxlinjen. Och förbannat gott! Och..rosa!




En paus

Hahaha! Jag dör! Efter att ha suttit och analyserat en väldigt tråkig text hela förmiddagen tog jag mig en välförtjänt paus och tittade på "Svenska Hollywoodfruar" på TV3 Play.
Men hallå! Hur kan de vara så? Man vänjer sig ju inte heller, jag är lika häpen varje gång jag ser dem.




Den norska motsvarigheten till detta snurrar på tv här nu- den heter "Frogner". Japp, äntligen har man hamnat rätt. För på Frogner, schmock mitt i , där bor vi. Har inte sett något avsnitt ännu, får väl bli som paus en annan dag..

En ny vecka!

Allt är i full gång med skolor och rutiner. Nu är det perfekt att göra en detox-kur. Efter alla feta potatisgratänger, chips, godis och vin som har konsumerats denna sommar, skriker nu kroppen efter nyttig hälsosam mat. Då ska den få det. Jag är inte snål. Jag har ju dessutom lyxen att styra min egen tid, vilket underlättar konstig kosthållning. Jag tänkte gå efter Ulrika Davidssons bok som heter just "Detox". Enligt den ska jag nu bara (med få undantag) äta grönsaker och frukt. Lite bönor, linser, halloumi, tofu, nötter och liknande får också ingå varje dag men i mindre mängd.

Nice!



Inget salt, inget socker, inget kaffe, inget svart te, ingen alkohol.

En hjälte har kommit hem

För en liten stund sedan kom Eric hem. Det blev en rivstart på söndagen för Eric och Stefan. Erics fotbollslag var anmälda till en cup här i Oslo. Tre matcher spelade de, två vinster och en oavgjord match. I svalkande regn... Det var en mycker stolt son som kom hem med en tjusig pokal!
Nu ska jag steka lite amerikanska pannkakor och göra en smarrig smoothie till helglunch.




Morgonsyssla

Sitter och hemnetknarkar så här på morgonkvisten. Ingen annan är uppe och jag har redan bott i Fjällbacka och på Gotland.

En lite märklig känsla är det att se det här:

http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-5rum-varmdo-kommun-lovtorpsvagen-14-2467439

MIn moster och morbrors ställe som nu efter alla år ska säljas och livet går vidare åt olika håll.
Ett underbart sommarparadis är det och jag har gott om härliga minnen därifrån.

Sammanhang från sjön

Födelsedag idag!

Grattis Stefan som fyller år idag!!
Vi började morgonen med hembakta croissanter till frukost. Det har fortsatt så idag, i köket. Jag har bakat pizza till lunch till 100 ungar (jag tror att de är så många här, det låter så...) Sedan är det en jordgubb och rabarber paj på gång. Ikväll får nog S laga sin födelsedagsmiddag själv, jag är helt slut.

I present har han fått en flyglektion (han är ju sugen på att ta flygcert så det passade fint), en RL tröja och lite bra att ha prylar av barnen.



frukost...




Nu tillbaka till köket och fylla pajskrället. Kan man smaksätta med vanilj och kardemumma? Kanske blir jätteäckligt?

Mat

Temat för dagen är mat- Inskaffandet av mat. Väldigt primitivt,

Det här är min fångst:





Sedan några timmar senare, med så mycket mat hemma, vad blir det till middag???




Take out!




Sushi! Gud så gott!


Harry-tur

I morgon bär det av till kära Sverige. Då ska det handlas och fyllas på i frysbox och skafferi!
Att åka på sk Harrytur är inte så fint direkt, inget norrmännen skryter över att de gör. Men det gör jag. Ät ni er förbannade fisk dag ut och dag in och er bruna och ljusa lapskojs. Tacka vet jag svensk mat och ett större urval och....finess! 



                             


(den roliga bilden har jag lånat från norwegianfoodillustrated.blogspot.com)

Fotbollstrubbel

Eric har ett dilemma. Alla killar i hans klass-och hans parallellklass spelar fotboll. I IKFrigg. Till detta då klart dominerande gemensamma intresse bland dessa nioåriga killar hör att man ska ha ett, minst ett, favoritlag. När Eric hade varit på semester med Patrik och Julia i Turkiet kom han hem stolt som en tupp. Han hade ett favoritlag nu. Eller rättare sagt två. Chelsea och Barca. Dessutom kittad till tänderna med fotbollströjor, den ena snyggare än den andra. Kanon! Frid och fröjd. Tills i går.

Ingen annan håller på Chelsea. Och Eric vill "ha" Real Madrid också. När jag poängterade att det går ju inte, det vore ju som att hålla på både Djurgården och AIK så ville han inte ha några favoritlag alls. Knappt spela fotboll längre. Efter en lång tids förklarande och diskuterande om hur det fungerar att ha ett favoritlag där jag inte alls nådde fram tog Stefan över och vips! I morse tittades det i tidningen i fotbollstabeller och killarna i hushållet var väldigt engagerade i detta. Jag vet inte vad som sades och vilka lag vi nu "har"... Och så säger ni att vi kvinnor är svåra???

 





(Klart grabben ska hålla på Chelsea, det enda laget som kommer från civiliserade trakter, där han mamma dessutom har bott. Bah! för lägre samhällsklasslag som Man U och Liverpool, tycker jag...)

Vigelandsparken

Vi bor jättenära Frognerparken och i parken ligger ytterligare en park, Vigelandsparken. Det är ett jättestort utomhusmuseum med skuplturer av den norska skulptören Gustav Vigeland (1869-1943). Totalt är det 212 skulpturer i brons, granit och smidesjärn. Temat är människans livscykel.
Många av skulpturerna är helt fantastiska på det sätt han lyckats fånga uttryck.
Idag efter lämning på barnehagen gick jag en vända och tittade på några av statyerna, som så många gånger förr... Idag hade jag sällskap av en italiensk turistgrupp, en tysk och en japansk. Eller fårskockar som Julia brukar kalla dem eftersom de går runt med guide.









RSS 2.0